Jak vybrat kravatu

Kravaty jsou neodmyslitelnou součástí pánské společenské módy už stovky let. Pro mnoho lidí kravata symbolizuje určitou míru společenského postavení a prestiže. Pro jiné je kravata součástí běžného pracovního oděvu. Je mnoho mužů, kteří nosí tento pánský doplněk denně a je tedy nezbytné, aby existoval široký výběr barev, vzorů i materiálů.

Avantgard-jak-vybrat-kravatu

Úzkou nebo širokou? 

Běžně jsou k dostání dva druhy kravat - ÚZKÉ x ŠIROKÉ. Aby kravata vypadala dobře, je potřeba zvolit správnou šířku. Tu volíme podle šířky klopy u saka. Tedy pokud máte užší klopu, vždy volíte kravatu úzkou tzv. SLIM o šířce 5-6 cm. Naopak pokud máte klopu spíše širší, zvolte kravatu o šířce 7-8cm. Dalším orientačním prvkem, podle kterého se můžete řídit, je šířka límce u košile.

Jaký vzor a barvu?

S barvami nikdy uděláte chybu, pokud se budete držet základního pravidla: kombinujte vždy pouze dvě až tři hlavní barvy v celém outfitu. Myslete taky na to, že každá barva má svůj jedinečný význam. Nemusíte znát psychologii barev, aby jste tušili, že například zelená působí uklidňujícím dojmem. Na našem eshopu můžete ve filtru vybírat z několika barev. U vzorů si dávejte pozor na přílišnou kombinaci. Například pokud máte sako i košili bez vzoru, klidně zvolte pruhovanou nebo květovanou kravatu. Jestliže však máte kárované sako a pruhovanou košili, raději zvolte kravatu bez vzoru. Na eshopu máme kategorii MOTIVY, kde můžete volit podle typu vzoru. Najdete tam také motivy oblíbených sportů, koníčků či profesí. Pokud si nebudete jistí výběrem, napište nám a my vám rádi poradíme. 


Avantgard-velikosti-kravat

Bavlna, hedvábí nebo polyester?

Na našem eshopu jsou k dodání tři druhy materiálů kravat. Základní jsou kravaty z polyesteru, který je velmi odolný. Zvláště v kategorii máme kravaty bavlněné a hedvábné. Druh materiálu vybírejte podle příležitosti. Hedvábí je obvykle vhodné pro formální události, zatímco bavlna je spíše na každodenní nošení. 

Chlapecké kravaty

Chtěli byste doladit outfit i u chlapců? Avantgard.cz nabízí chlapecké kravaty, které jsou uvázané na pevno a ke krku se upínají pomocí gumičky. Nemusíte si tedy dělat starosti s vázáním. Na eshopu naleznete dvě kategorie chlapeckých kravat - KRATŠÍ (31cm) x DELŠÍ (44cm).  Při výběru správné délky je nejlepší změřit pomocí pravítka délku od knoflíčku u krku až po konec kalhot a vybrat tu kravatu,  která délkou lépe odpovídá naměřené délce. Další možností je pak orientace podle velikostí košile. U velikostí do 134 volte spíše kratší variantu.